Меню Затваряне

Online юридически консултации в сферата на етажната собственост

online консултации за проблеми между съседите
CONSENS-M с удоволствие отговаря на Вашите въпроси, свързани с проблеми в общите части или между съседите! Не се притеснявайте да зададете своя въпрос!

   Опишете своя казус и/или въпрос в коментар и ще Ви бъде отговорено с ясни насоки към действията, които бихте могли и имате право да предприемете, за да решите своя проблем.

  CONSENS-M ще се радва да Ви бъде от полза за подобряване условията на живот в жилището Ви и по отношение на междусъседските Ви отношения.

Споделяне

9 Comments

 1. Силвия Ганчева

  Съседът над мен за пореден път ме наводнява, след което аз правя частични ремонти на апартамента, който обитавам. Той не поема дори част от разходите, тъй като нямал средства, което доведе до влошаване на отношенията ни. От м. 12.2019г след цялостен ремонт на стени, тавани и ламинат, застраховах жилището си.На 06.10.2020 г., след като два дни валя дъжд, установих, че на тавана на остъкления и усвоен като кухня мой балкон, има голямо мокро петно следствие от факта, че терасата на съседа не е остъклена и е открита, а явно и със спукана мозайка на пода. Уведомих застрахователното дружество, вещо лице посети дома ми, но искам да направя протокол, в който двама свидетели и домоуправителя да подпишат, че са видяли петното, а и те са свидетели на ремонта в къщи, който приключи преди 6 месеца. Моля за мостра, примерен протокол и да ме консултирате какъв е редът да подам граждански иск за възстановяване на щетата, макар, че тя е най-малката след няколкократните предишни наводнения в банята и коридора. За съжаление преди нямах застраховка или протокол, защото все си мислех, че на всеки може да се случи. Отношенията ни се влошиха след третото наводняване и от еднаквите му обяснения, че няма вина за това, че маркуча от пералнята, от налягането е излезнал от по- широката дупка в тръбата на мръсния канал, която е пробил. следващият път не беше забелязал, че се е спукала връзката на казанчето и коляното зад тоалетната чиния и т.н. и т.н. Изпратих майстор за моя сметка, оправи му проблемите и за благодарност след време ме напсува през балкона, тъй като беше пиян. Не съм контактувала с него до преди да се появи петното на ремонтирания ми таван на 06.10.2020г. Качих се с касиера на входа, да го уведомя за теча на балкона ми, той изкрещя в лицето ми куп нецензурни изрази, в смисъл че му дреме на … , че не му пука за мите течове и т.н. Смятам да не оставя безхаберието и нахалството му ненаказано.
  Моля за консултация как да постъпя и по какъв законов ред да го принудя да положи усилия си оправи повредите по пода на терасата или да подържа собствеността си до толкова, че да не ми вреди!

  • Надежда Лекова

   Здравейте. Домоуправител съм отскоро на 20 ет.блок. На 20 етаж имаме собственик,който си е направил мезонет присвоявайки инсталационното помещение на 21 етаж. Пробил е плочата,иззидал е стени, преградил е коридори в своя полза
   Така е от 20 години и на мен се падна честа да оправям това. Откъде да започна? Присвоил е и мазе ,което заедно с неговото е превърнал в мини апартамент.

   • Consens-m

    Здравейте,

    Когато общите части в сграда в режим на етажната собственост са неделими по естеството си, те няма как да бъдат придобити деривативно или олигинерно – нито могат да бъдат прехвърлени, нито могат да бъдат придобити по давност.
    Най-напред уредете документите, които Ви легитимират като управител на етажната собственост – протоколите от общото събрание и приложенията към тях, за да изключите възможността за основание за възражения от страна на ответната страна.
    След това можете да заведете иск от името на етажната собственост с правно основание чл.6, ал.1, т.1,2,3,19 ЗУЕС във вр.чл.38 ЗС във вр.чл.108 ЗС. Ако имате допълнителни въпроси, с удоволствие ще Ви бъде отговорено.

  • Consens-m

   Здравейте Силвия Ганчева,

   Не виждам абсолютно никакъв проблем да осъдите вашият съсед за непозволено увреждане като заведете иск по чл.45 ЗЗД. Също така няма проблем да присъедините и иск за разходите по покриване разноските на извършените от Вас ремонти. Компетентен да гледа делото е районен съд по местонахождение на имота, ако цената на иска е под 25000 лева. Делото не е сложно от практическа гледна точка, но все пак Ви съветвам да се обърнете към услугите на адвокат. Не отлагайте решаването на този въпрос.

 2. С.Йорданова

  След теч в застраховано жилище, застахователят иска да се представи междусъседски протокол с посочена причина и място на теча. Дайте примери, как трябва да изглежда този документ.

  • Consens-m

   Здравейте г-жо/г-ца Йорданова,

   По всяка вероятност Вашият застраховател иска да му представите Констативен протокол за извършено нарушение по чл.57 ЗУЕС. Той се съставя от УС или управителя, или от трима собственика във входа. Трябва да съдържа, дата, място, данни за лицето извършило нарушението, подробно описание в какво се състои нарушението, имена на свидетелите и подписи. Изготвя се в три еднакви екземпляра – за нарушителя, за етажната собственост и за районното кметство.
   Искам само да добавя, че не е необходимо в този протокол да посочвате причина, тъй като не сте длъжни да имате тези специфични знания. Лицата, които могат да установят причината са експертите/вещите лица, които в съдебна фаза биват назначавани.

   Успех!

 3. Мирослава Беремска

  Имам запитване относно ЗУЕС. Закона допуска при липса на 67% присъственост на общо събрание, то да бъде отложено с 1 час и да се проведе с 33% ид. части. НО тук е въпроса взетите решение дали са законни? Ако в закона за едно решение се изисква 67% да са гласували, значи ли това, че при събрание с по-малко пристващи взетите решения не са реално решения.
  Конкретните решения в случая са:
  – промяна на вноски за фонд ремонд да се таксуват на идеални части, защото до момента е било на апартамент. Нямаше домова книга, домоуправител и тн., и нямахме яснота относно идеалните части.
  – Ако живущ осъства повече от 30 календарни дни в годината да си плаща 100 % от таксата за общи нужди.

  – Разгледани оферти относно входна врата и избрана една най-бюджетната от тях.

  – И разплащателната сметка да остане на името на председателя, а не да се открива нова на Етажната собсвеност.

  Много ще съм Ви благодарна, ако ми отговорите!
  Поздрави,

  • Consens-m

   Здравейте,

   Много правилно сте се ориентирала, че при императивно постановена норма за кворум, то решение, което е взето с по-малко представени ИЧОЧ, същото ще е незаконосъобразно.
   Кворум за провеждане на общо събрание е 67% ИЧОЧ, ако той не е наличен събранието се отлага с 1 час и при представени 33% ИЧОЧ събранието може да се проведе, а ако няма 33%, то се отлага за следващият ден при същият дневен ред и може да се проведе дори и с един собственик. Чл.17, ал.2 ЗУЕС изрично и изчерпателно постановява за кои решения на общото събрание е необходим определен кворум, като например за разпоредителни действия по учредяване право на строеж или право на ползване е необходим кворум 100%.
   От друга страна съдебната практика е категорична, че ако не се упражни правото на обжалване на незаконосъобразното решение в тридесет дневен срок, то това право се погасява и решението, макар и незаконосъобразно се санира/закрепя, т.е. губи се правото да бъде оспорено.
   По отношение на решенията, които посочвате:
   1. Съгласно чл.50 ЗУЕС вноската към фонд „Ремонт и обновяване“ се изчислява съобразно притежаваните идеални части от общите части.
   2. Съгласно чл.51, ал.3 ЗУЕС общото събрание може да реши собственик, ползвател или обитател да заплаща 1/2 от разходите за управление и поддръжка, т.е. ако не се вземе такова решение, то по право собственикът, обитателят или ползвателят дължи 100% от разпределеният му разход за същото.
   3. Макар и да не сме задължени по закон, то е най-справедливо и разумно да бъдат разгледани няколко оферти на изпълнители.
   4. Съгласно чл.50,ал.2 ЗУЕС сметката се открива на името на председателя, но тук ще си позволя да уточня, че има възможност за откриване на специална сметка на името на етажната собственост и силно препоръчвам такава, тъй като тези средства автоматично минават в патримониума на управителя на етажната собственост.
   Като обобщение: Да, решенията са незаконосъобразни и да, те могат да се „заздравят“, ако не бъдат оспорени по реда на чл.40 ЗУЕС.
   Поздрави!

 4. Марияна Христозова

  Здравейте, имаме казус, който е наболял вече във нашия вход, точно със фирма „Домоуправител Пловдив“ ЕООД, от години се боря с нередните месечни сметки за, които упорито отказват разбивка, като ме заплашват със съд, за това ,че отказвам да заплатя суми, които не са реални, има и други проблеми и то фрапантни! За извършени ремонтни дейности ,във входа няма фактури за извършените услуги и избягват упорито ревизия на касата! За съжаление, тъй като имаме и други комшии във входа , които се боят да им се делегират права за управлението на входа е невъзможно на този етап да прекратим договора, но се обърнах към защита на потребителите, за да бъдат отстранени нередностите по отношение на другите живущи!Оказа се, че защита на потребителите няма право да се меси на тези фирми въпреки , че това се води , като услуга! Въпроса ми към Вас е има ли орган , който може да контролира не коректни фирми извършващи, този тип услуги? Към кого трябва да се обърна , за да се разреши казуса с некоректните месечни сметки и измамата с извършени услуги и неизпълнението на задълженията по договор сключен с фирма изпълняваща такива услуги????!!! Благодаря, предварително!Очакваме вашият отговор!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *