Меню Затваряне

Ползвател, обитател и собственик – разликите между тях

ползвател, обитател, собственик в сграда в режим на етажна собственост

Обитател – физическо или юридическо лице, което не е собственик или ползвател на самостоятелни обекти в сграда в режим на етажна собственост, но пребивава в тях на друго правно основание

Ползвател – физическо или юридическо лице, което притежава вещно право на ползване върху чужда вещ, самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост

Собственик – физическо или юридическо лице, което притежава право на собственост – абсолютно вещно право.Правото на собственост дава възможност на притежателя му да извършва каквито и да е било действия с вещта си, без да нарушава с тях правата на другите.

Споделяне

3 Comments

  1. Антония Тиберова

    Живеещите на семейни начала, без документирано правно основание, ИМАТ ЛИ ПРАВО ДА БЪДАТ ИЗБИРАНИ В ДОМСЪВЕТА на дадена сграда в режим на етажна собственост? Ако такова лице извършва самоуправство в общите части на сградата, кой носи отговорност за това – самото лице, или собственика при когото лицето живее?

  2. Антония Тиберова

    Живеещите на семейни начала, без документирано правно основание, ИМАТ ЛИ ПРАВО ДА БЪДАТ ИЗБИРАНИ В ДОМСЪВЕТА на дадена сграда в режим на етажна собственост?

  3. Антония Тиберова

    Ако едно лице – живеещо на семейни начала, без правно основание, при собственик на жилище – извършва самоуправство в общите части на сградата на етажна собственост, кой носи отговорност за това : самото лице или собственикът, при когото то живее?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.