Меню Затваряне

Течащ покрив на входа или съседът наводнява нашият дом?

влага в дома

Течащ покрив на входа?

    Поддържането и възстановяването на общите части, каквато е и покривът, имат за цел да ги преведат в състояние, годно за тяхното предназначение. Разходите за поддръжка и ремонт са за сметка на собствениците в етажната собственост.  Средствата, необходими за ремонт на покрива, се одобряват от общото събрание на собствениците и разпределят съразмерно дела им в общите части на сградата.  Определя се размерът на вноската на всеки един от собствениците и срок за нейното внасяне.

Съседът наводнява дома ми?

  Домоуправителят съдейства на засегнатите да посетят дома на причинителя, за да се установи каква е причината .

  Ако причината за теча е във водопроводна система (например повреден щранг или авария в главните линии на водопроводната инсталация), т.е. обща част – то в разходите по ремонта участват всички собственици съразмерно дела им в общите части след решение на Общото събрание.

  Ако причината за теча е във водопроводна инсталация след водомера или сифона, т.е. негова собственост -ремонтът следва да се извърши от съседа изцяло за негова сметка. Ако не достигнем до споразумение, единствената възможност, която имаме е, да потърсим правата си по общия исков ред чрез завеждане на гражданско дело срещу съседа за обезщетение за нанесените вреди. Може да му бъде наложена и глоба в полза на ЕС, за неизпълнение на задълженията му.

Споделяне

2 Comments

 1. Силвия Ганчева

  Моля за информация какъв е общия исков ред чрез завеждане на гражданско дело срещу съседа за обезщетение за нанесените вреди?

  • Consens-m

   Здравейте Силвия,

   Разбирам Ви, че имате иск за непозволено увреждане, чл.45 ЗЗД. Следва да напишете исковата си молба, да я входирате в районен или окръжен съд /в зависимост от цената на иска/, като заплатите и съответната държавна такса. Съветвам Ви, ако нямате юридически знания, да се обърнете към адвокат, който да Ви представлява. Желая Ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.