Меню Затваряне

Частен домоуправител – измамник и как си докарахте тази беля до главата

домоуправител измамник

ЗАЩО Е ВАЖНО ВАШИЯТ ДОМОУПРАВИТЕЛ ДА Е КОМПЕТЕНТЕН

Към 2020 година са десетки дружествата на територията на България, упражняващи дейност по управление на етажната собственост. Трябва да е ясно на читателя, че това е една нова ниша в сферата на услугите, която все още не е изцяло и детайлно уредена от закона в частност на специализиран държавен контрол върху дейността на управителя, което води до редица проблеми, сред които основен е зануляването на касата на входа.

Често собствениците са изправени пред казуса, че се явяват  длъжници на частния домоуправител, поради това, че част от живущите не са си заплащали ежемесечните такси. Имах разговор с дългогодишна служителка в банка, която сподели недоумението си как е възможно входа им да бъде кредитиран с 2000 лева от домоуправителя, при условие, че ежедневно практиката й показва, колко трудно се отпускат заеми. Основният проблем на фирмите, извършващи тази дейност е именно ниската събираемост на задълженията към етажната собственост от собствениците, ползвателите и обитателите. Тук трябва да си зададем въпроса: При събираемост под 85% как успяват да се покрият задълженията на входа години наред? Малко по-надолу в статията ще получите моят теоритичен отговор.

Следващият проблем е ниският доход на българина и невъзможността му да участва с необходимият паричен дял в управлението и поддъжката на общите части, както и в създаването на целеви фонд. За да угоди на живущите, професионалният домоуправител допуска да бъдат определени символични вноски от по 5-10лева, колкото да бъдат покрити месечните разходи за електрическа енергия, асансьорна поддръжка, почистване, такса управление на входа, тъй като неговата търговска цел е да сключи договор за възлагане правомощията на управител на етажната собственост, т.е. да продаде услугата си.  Този компромис, обаче, поставя началото на редица проблеми в бъдеще за собствениците, а именно липсата на парични средства в касата на входа за ремонтни дейности. Освен това, съгласно закона за управление на етажната собственост, собствениците са длъжни да открият фонд „Ремонт и обновяване” като ежемесечно следва да внасят в него суми, съобразно процента участие в общите части, но не по-малко от 1% от МРЗ.  Друг компромис е вноската към фонд „Ремонт и обновяване” да е прекалено ниска.

Следващ проблем, но не по важност, е системното неспазване на задължението на домоуправителя да води протоколна книга. Това практически „връзва ръцете” на добросъвестните собственици да защитят правата си срещу длъжниците във входа. Не го казвам за ваше успокоение, но задлъжнели лица има в 90% от сградите в режим на етажна собственост, като не малка част от тях открито заявяват, че нищо няма да платят по една или друга причина. Неприятното е, че при липса на съставен протокол от проведеното ОСЕС е невъзможно да се задейства процедурата по изпълнение на задълженията им. От друга страна, много са малко частните домоуправители, които имат юридически познания, което води до необходимост да се заплащат хонорари на адвокати, съответно още повече се утежнява бюджета на етажната собственост.

А сега нека да поразсъждаваме. Искам да попитам тази част от вас, които вече ползвате услугите на професионален домоуправител, знаете ли къде отиват парите ви? Ще ми кажете: „Парите на етажната собственост се съхраняват в банка! Там са на сигурно място!”  Втори въпрос: А кой е титуляр на банковата сметка? Нека позная, може би това е фирмена сметка на управителя ви? А управителя ви има стотици обекта като вашия. Представяте ли си за какъв паричен поток става въпрос? Дали не излиза, че добросъвестните платци кредитират дружеството, а то от своя страна с вашите пари да кредитира входове с длъжници?  …Бях ви обещала по-горе, че ще ви отговоря.

За да не си докарате белята, преди да се обърнете към услугите на професионален домоуправител, отделете си около 30 минути, за да прочетете закона за управление на етажната собственост. Информирайте се за дружеството как работи, запознайте се с доволни клиенти. Организирайте среща, задайте си въпросите и наблюдавайте, дали ви дават ясни отговори.

Ако статията ви е била интересна или ако сте изправени пред казус във връзка с етажната собственост, можете да зададете въпроса си в коментар или да се свържете с нас.

Автор: Миряна Атанасова Вълчева, управител на  CONSENS-M ЕООД, дружество с предмет на дейност управление на етажната собственост, Варна

Споделяне

1 Comment

  1. Иванка Казакова

    Не видях коментар как проф.домоуправител лъже ЕС. Всъщност по ЗУЕС сме длъжни да предадем цялата касова наличност, а той е длъжен да я внесе в банковата си фирмепа сметка. Но много от ЕС не предават касите си , в които има събрани немалко пари за ФРО. В този случай какво следва? Нарушеп ли е закона? А нарушен ли е, когато фирмата из адпе в неплатежоспособност и се случи запор на сметките й? ЕС в посл.случая е на опашката на взискателите, даже след банките. И естествено фирмата няма имущество, което би могло да бъде продадено за удовлетворяване на вземанията.
    Та, според мен ЗУЕС е измайсхорен точно, защото тези проблеми не могат да бъдат решени. С предварителната мисъл ДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРИ ИЗХОД. И целта е по-далечна – блоковете от 60-70-те да не могат да се поддържат поради липса на разбирателство, недостиг на средства и незаинтересованост. Крайният резултат ще е едно протоколче на услужливата община с текст: „блокът е опасен, незабавно напуснете „. А през 2015 във Варна всички парцели извеннъж бяха актувани като ЧАСТНА общинска собственост. Нашият например е държавен и имаме документите за извършените плащания на бившите собственици от страна на МО. Едно писъмце до областния през юли 2015, умишлено останало без отговор, дало „мълчаливо съгласие“ на шефката на общ.собственост…и се сдобихме с АЧОС. После бъдещето е ясно. Публично-частно „партньорство“ (сигурно ще се казва портних-станев) и нова кооперацийка -гигант, защото и парцелът голям. Но вместо сегашната чиста 67 м2 площ ще получа не павече от 35 обща. Та, трябва да се прозре штвъд видимото, за да се схване поредната схема. Тоя път обаче явно знаят добре народопсихологията и са подходили вярно.

    Премествайте се докато все още има време и си стройте къщи. Поддръжката е мн.по-трудна , но си зависи от вас и не губетехземята под краката си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *