Меню Затваряне

ЕВТИН ДОМОУПРАВИТЕЛ, НИСКИ ВНОСКИ И ПОДВОДНИТЕ КАМЪНИ В ТОВА НАЧИНАНИЕ

ЕВТИН ДОМОУПРАВИТЕЛ, НИСКИ ТАКСИ И ПОДВОДНИТЕ КАМЪНИ В ТОВА НАЧИНАНИЕ

Ползването на услугите на професионален домоуправител в последните години е тенденция с нарастващ характер в България и ние имаме основата да коментираме каква е установената практика от по-голяма част от дружествата, занимаващи се с управление на етажната собственост.

кАК РАБОТЯТ НЯКОИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОМОУПАВИТЕЛИ?

Най-напред, за да пребори конкуренцията, фирмата ще ви предложи измамливо ниска цена на услугата. Много хора се подвеждат по предложена цена от по 2-3 лева на апартамент и веднага сключват договор.

Но какво се крие зад тази ниска такса?

Ниска такса – ниско качество, а именно:

 Следва предложение за организация на бюджета на входа с минимални средства – толкова, колкото да се покрият месечните разходи на етажната собственост – ток, сервиз на асансьора, почистваща фирма и професионален домоуправител. В този момент хората са изключително доволни, и как няма, след като им се предлага за сума от по 8,00 лева от всеки апартамент да покрият всички разходи. Професионалният домоуправител им предлага допълнително и техническа поддръжка.

В процеса на работа с вашия домоуправител

Минава се време и илюзията започва да избледнява и да се вижда реалността –  съседи, които не плащат. Едни не плащат таксите, защото са пропуснали датата, забравили са, а други не са съгласни да плащат наравно с четири пъти по-голямото семейство от горния етаж, обитаващо два пъти по-голям апартамент. Как тогава ще се съберат средствата, за да се платят сметките на входа? „Добре, че има и хора, които да предплащат за година напред” , но това е вариант с непостоянен характер.

Появява се проблем : Асансьорна платка се чупи. Стойност на ремонта 1800,00 лева. Но в касата на входа няма пари! Няма предвидени пари за ремонт. Все пак хората си плащат на фирма – професионален домоуправител, негова работа е да се справи с този проблем! И тук вече лъсва грозната истина: Домоуправителят вдига ръце от вас, защото „Вие не си плащате!” „Какво искате от мен? Касата ви е на минус дори!”

Или иначе казано входа ви е ФАЛИРАН от фирмата, която преди година ви впечатли с онези ниски такси!…

Тази картина не си я измисляме. Това е една от многото действителни истории, които клиентите ни разказват.

Причината: Грубо нарушаване на законодателните разпоредби

Причината да се стигне до там е незаконосъобразно формирания от домоуправителя бюджет на етажната собственост. Всеки вход задължително трябва да открие фонд ”Ремонт и обновяване” с минимално месечно постъпление на най-малкия апартамент в ЕС от 6,10 лева, като тази вноска расте съобразно площта на обособените обекти в сградата. Тези средства задължително трябва да се съхраняват в специална сметка на етажната собственост, а не във фирмената сметка на професионалния домоуправител и да му се превръщате в кредитори. Когато възникне необходимост от ремонт, фонда отпуска необходимите средства след решение на общото събрание на етажната собственост.

Средствата за управление и поддръжка на общите части се сумират месечно, като сбора им се разделя на броя живущи. 

евтин домоуправител
На снимката е представен жилещен блок, находящ се в град Варна, чието цялостно обновление е дело на група активни живущи, които с общи усилия самостоятелно са организирали и изпълнили проекта. Поздравления за труда!

Четиричленното семейство, съответно ще заплаща четири пъти по-висока такса за поддръжка на входа, отколкото съседа му, който живее сам.

Съществуват и допълнителни организационни механизми, които спомагат пълната финансова организация на бюджета на етажната собственост, които ще  споделим лично на нашите бъдещи клиенти.

Евтин домоуправител, ниски такси – беля на главата! От една проста сметка става ясно, че най-малкият апартамент, в който живее 1 човек, плаща ли обща такса по-малко от 10,00 лева нещо не е наред и скоро ще разберете какво.


Автор: Миряна Атанасова Вълчева, упавител на CONSENS-M

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.