Меню Затваряне

ДОМОУПРАВИТЕЛЯТ – КАСИЕР И СИВОТО КРЕДИТИРАНЕ

етажна собственост

ДОМОУПРАВИТЕЛЯТ – КАСИЕР И СИВОТО КРЕДИТИРАНЕ

Към днешна дата сградите, които избират за управител – собственик в етажната собственост са повече, отколкото другите, които възлагат управлението на ЮЛ, което не е собственик. Принципът, който е заложен в Закон за управление на етажната собственост, е принцип на самоуправление и ротация. За съжаление, реалността е, че целите на ЗУЕС в днешно време не могат да се изпълнят, тъй като ежедневието ни е изключително динамично, проблемите и отговорностите често излизат извън работният ни капацитет. 

В резултат на това, управлението на общите части остава на заден план и често хората просто нямат време да се запознават с тях и съответно да участват в решаването им. Отделно от това, процесът се затормозява и от формалната процедура по приемане на решения от общото събрание. Резултатът е еднакъв – разочарование, притеснение и нерви на по-малкият процент от собствениците – неформалните лидери, ги наричам аз. Това са хората, които дори и да са изключително ангажирани, те успяват да отделят от личното си време, за да въведат в ред проблемите на етажната собственост. В тази публикация ще наблегна единствено на финансовите проблеми и контрол, а в следващите и за останалите.

Проблемът с отчетността на финансовият поток е най-големият. Това е основната причина собственици да се отказват от услуги на професионален домоуправител и това е дори по-лесно, отколкото да вземете „властта“ от управител/касиер – собственик в етажната собственост. Примерите за добре управлявани сгради от физически лица – собственици в сградата са много, но не всички сгради имат този късмет. Случаите, в които управлението на парите попада в ръцете на собственик, който се е възползвал от времевата невъзможност на съседите си да упражнят периодичен контрол върху дейността му, не са малко. Този домоуправител – касиер обикновено не познава закона и няма счетоводен опит. Разпределя месечни задължения и ги събира срещу подпис в тетрадка, като платеца не получава разписка. Дейността се упражнява често безвъзмездно или е символично заплатена, което внушава ,че същият се е натоварил с неблагодарна работа и прави услуга на останалите. Преди време се запознах със случай, в който съседи, живеещи врата срещу врата, доскоро приятели, от които единият е домоуправителя-касиер отказва да даде отчет на другия и стигат до жалба в кметството, физическа разправа, сигнал до прокуратура, икономическа полиция и продажба на имот. Искам да ви попитам, защо според вас, този човек отказва да се отчете и измества конфликта в личното си поле?

Ще ви споделя още един случай, но този е свързан с наши клиенти. Касиерът във входа за 8 години беше събрал близо 3000,00 лева от месечни вноски, която сума я държеше в себе си. Сред собствениците имаше жена с малко дете. Когато започнах работа с тази етажна собственост, установих, че жената с малкото дете е натрупала задължения за около две години. На въпроса ми, защо отказва да погасява задълженията си, тя ми обясни, че с бащата преди две години са се разделили, но касиерът е продължавал да й начислява сума като за двама живущи и по тази причина е отказала да му плаща. Касиерът е стигнал до там да блъска по вратата и да крещи, за да му се отвори вратата и да му бъде платено, а малкото й момиченце се е стресирало. Практика на „Консенс-М“ ЕООД е да открива банкова сметка с титуляр съответната етажна собственост, в която да се съхраняват парите. Същият касиер всеки месец внасяше събраните средства за фонд “Ремонт и обновяване“ по утвърденият от общото събрание разчет, но сумата от близо 3000,00 лева отказа да я внесе. Повдигнах въпроса пред общото събрание, а той твърдеше, че парите са налични и, че ги пази. Защо според вас касиерът не внесе парите в банката? И в заключение на случая, жената с малкото дете започна редовно да си погасява задълженията.

Съгласно ЗУЕС, фигурата на управителя не може да се комбинира с касиер, тези функции следва да се изпълняват от две различни лица, а контрольорът – трета фигура – различен човек да упражнява върху дейността им контрол. И пак се връщаме към натовареното с отговорности ежедневие и липсата на време. Колко етажни собствености са способни да излъчат трима човека, които да се заемат с определените задължения, за да има отчетност и контрол на паричният поток, и да бъдат изпълнени целите на закона, а именно добре поддържана сграда, в която да имаш удоволствие да посрещнеш гостите си?

Автор: Миряна Атанасова Вълчева

Споделяне

2 Comments

 1. Андрей

  Такъв тип взаимотношения би следвало да бъдат много добре организирани и с кристално ясна прозрачност за всички.
  Там където има приходи и разходи, там се налага да има и отчет, иначе се губи смисъл във всичко.
  Плащанията трябва да са системни, както и събирането на такива, защото длъжността на всяка професия носи и своите задължения и отговорности, по този начин домоуправителят е обременен с задължението си да събере сумите, а не да чака някой да му ги занесе.
  И така с години да няма кой да събере пари, а после да ги иска всичките без да е имало някакъв отчет.

 2. Матей Матеев

  Здравейте!
  В нашия вход таксите се събират за апартамент, без отчитане на броя на обитателите, а се управлява от ЮЛ – фирма. Няколко пъти се опитах да оспоря това но всеки път бях заплашван и шантажиран да плащам определените от тях такси защото ще ме осъдят и ще платя хиляда лева съдебни разходи…
  Повдигнах въпроса на събрание на входа състоящо се от пет собственици на апартаменти с по двама и трима обитатели и нищо…
  Какво да правя, живея сам и нямам подкрепа?
  Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.